Guest guest Posted June 1, 2006 Report Share Posted June 1, 2006 Konzumiranje premalo ribe, voæa i povræa loše je za zdravlje ljudi isto kao i pušenje, tvrde struènjaci sa Holandskog nacionalnog instituta za zdravlje i prirodnu sredinu (RIVM). Oni istovremeno napominju da loša ishrana trenutno predstavlja glavni uzrok ozbiljnih oboljenja i smrtnih sluèajeva u Holandiji. Iz istraživanja koje su obavili struènjaci RIVM proizlazi da nezdrava ishrana Holanðana èetrdesetih godina smanjuje oèekivani životni vek za 1,2 godine u odnosu na prosek, dok gojaznost smanjuje oèekivani životni vek za 0,8 godina, prenela je agencija Rojters. Ustanovljeno je da èak 75 odsto od ukupno šesnaest miliona Holanðana jede manje ribe, voæa i povræa nego što se preporuèuje. Svake godine loša ishrana izaziva 13.000 smrtnih sluèajeva èiji su uzrok dijabetes, kardiovaskularne bolesti i rak, dok od srèanih bolesti i raka izazvanih gojaznošæu umire 7.000 Holanðana godišnje. Holandski istraživaèi takoðe tvrde da bi se izbeglo oko 25 odsto ozbiljnih bolesti i smrtnih sluèajeva izazvanih gojaznošæu kad bi svi odrasli Holanðani oslabili za po tri kilograma. „Naroèito je važno nastojati na smanjenju unosa zasiæenih i transmasnih kiselina, a u korist unošenja ribe, voæa i povræa”, kaže se u izveštaju RIVM. Zasiæene i transmasne kiseline nalaze se u životinjskim mastima, kao i u drugim biljnim uljima koja su rafinisana. Ove masnoæe utièu na poveæanje holesterola i poveæavaju rizik od srèanih bolesti. Evropska uprava za bezbednost hrane veoma se povoljno izrazila o ovoj studiji RIVM, naglašavajuæi da æe njene zakljuèke koristiti kod procene rizika za zdravlje od pojedinih prehrambenih proizvoda i pogrešnog naèina ishrane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.